Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

HAT SANATINDA HOKKA NEDİR NASIL HAZIRLANIR

Hüsn-i hat sanatında mürekkep olarak kullanılan hokka nedir? Nasıl kullanıma hazır hale getirilir? Bütün detaylarıyla bu konuyu ele alacağız…

Haber Giriş Tarihi: 06.01.2024 13:57
Haber Güncellenme Tarihi: 06.01.2024 13:57
Kaynak: Haber Merkezi
HAT SANATINDA HOKKA NEDİR NASIL HAZIRLANIR

HAT SANATINDA HOKKA NEDİR NASIL HAZIRLANIR

 

Hüsn-i hat sanatında mürekkep olarak kullanılan hokka nedir? Nasıl kullanıma hazır hale getirilir? Bütün detaylarıyla bu konuyu ele alacağız…

Hokka; metal veya camdan oluşan, içine mürekkep konulan kap demektir.

Neden hokka kullanılır?

Kalem; direkt olarak mürekkebe batırılarak yazı yazılması mümkün değildir. Zira mürekkebi kaleme fazla vereceği gibi kağıt ile ilk temasında damla olarak akmasına sebep olacaktır. Bu nedenle hat sanatında yazı için hokka hazırlanır.

Hokka Hazırlamak İçin Gerekli Malzemeler ve Özellikleri

Hokka hazırlamak için gerekli malzemeler;

 İpek iplik (lika)      

Cam veya metalden oluşan küçük kap      

Saf su (Kireçsiz su, doğal su, hazır su)      

İs mürekkebi veya renkli mürekkepler      

Karıştırma çubuğu       

Damlalık

Lika denilen madde ipekten oluşur. Ne pamuk ne de iplik halinde, ikisinin ortası şeklinde hazır bulunmaktadır. Lika yerine elyaf benzeri veya pamuk benzeri maddeler kullanmak kesinlikle aynı işlemi görmez.

İs mürekkebi veya su bazlı renkli mürekkepler hokka hazırlamada kullanılır. Akışkanlığı iyi olmalıdır. Kimyasal karışımlı veya uçucu etkisi olan mürekkepler hokka hazırlamaya uygun değildir.

Kullanılan suyun kireçsiz su olması tavsiye edilir. Zira kireçli su hokkanın karışımına ve mürekkebin akışkanlığına olumsuz etki eder.

Karıştırma çubuğu genelde kirpi oklarından olsa da bunun bulunmadığı durumlarda ince bir malzeme de aynı işlemi görecektir. Kalın bir çubuk benzeri malzeme kullanmak, karışımı tam olarak yapamaz. Bundan dolayı bu hususa da dikkat etmek gerekir.

Malzeme özelliklerinden kısaca bahsettikten sonra hokka hazırlamaya geçebiliriz.

Hokka Hazırlama ve Ayarlama

Önce yapmamız gereken, likayı hafif ıslatarak hokkanın içine yerleştirmek. Daha sonra mürekkebi damlalık ile hokkanın içine koyuyoruz. Buradaki ölçü mürekkebin lika ile karışmasını sağlayana kadar koymak, fazla sıvı olacak şekilde koymaktan kaçınmak gerekir. Mürekkepten sonra damlalık ile su damlatarak karıştırmak lazımdır.

Hokka için mürekkep ve su ayarını dengede yapmak gerekir. Eğer çok açık renkli yazı istersek mürekkebi az, suyu fazla ekleyebiliriz. Ama genel olarak koyu mürekkep için; mürekkep fazla, su az olmalıdır.

Su ve mürekkep ölçüsü en kolay şekilde nasıl belirlenir?

Hokkayı elinizle ters çevirdiğinizde aşağı doğru akmamalıdır. Çok da kuru olmamalı. Karışım çubuğu ile baskı yapıldığında hafif göllenme meydana gelmelidir.

Bu ölçüye göre hazırlanan hokka kullanışlı olur. Aksi halde az miktarda mürekkep ve su olduğunda kalemin yazması epey zorlaşır. Tam tersi yönde çok su veya mürekkep olursa da hokka işlevi görülmez, direkt olarak kağıda mürekkep akar.

Elbette hokka hazırlamanın kuralları ve yapılması gerekenler bunlar olsa da birkaç defa deneyerek bu konuyu daha iyi öğrenebiliriz. Ama özellikle dikkat etmemiz gereken hususlar kısaca bu şekildedir. 

Akışkan Kalem ve Güzel Yazma

Kaliteli malzeme kullanmak ve mürekkebi su ayarına dikkat ederek hazırlamak, yazı açısından da bize kolaylık sağlayacaktır.

Kalemin güzel yazmamasının tek sebebi hokka değildir. Kalem cinsi ve kalem ucunun düzgün açılmış olması ve kalemde şak işleminin mutlaka olması gerekir. Şak işlemi ise kalemin 2 mm aralıklarda çatlatılmış olması gerekir. Kamış cinsi kalemlerde tek orta kısımda çatlama işlemi olması yeterlidir.

Mürekkep kalitesinin de önemli etkisi vardır. Rahat ve akışkan bir mürekkep ile güzel yazmak kolay olur. Bu durumlarda mürekkep tavsiyeleri alarak doğru seçim yapılmalıdır.

Yazıya elverişli kalemin üzerinde rahat hareket ettiği bir kağıt olması gerekir. Matkuşe kağıtlar yeni başlangıç için yeterli olabilir. Zamanla aharlı yani terbiye edilmiş kağıtları kullanmak gerekir. Bu sebeple kağıdın da iyi olması şarttır.

Yazı yazarken oturma şeklimiz, kalem tutuşumuz her yönden detaylı olarak dikkat edilmesi gereken konular arasındadır. El, kalem ve göz hizaları doğru şekilde ayarlanıp, kağıdın doğru tutulması gerekir. Özellikle yazı altlığı da kullanılmalıdır. Yazı altlığı kalemin kağıda tam temas etmesini sağlar.

Güzel yazı için tavsiyeler saymakla bitmez. Bu konularda her zaman üstatlara da danışmak faydalı olacaktır.

Bu yazımızda detaylı olarak hokka konusunu ele aldık. Bu konu ile ilgili fikir ve düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz. Ayrıca bu yazıyı faydalı bulduysanız beğenip paylaşarak başka insanların da istifade etmesini sağlayabilirsiniz.

Hürmet ve Muhabbetlerimle

 

İslam KAYA

(Hattat)

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.