Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

YILLARIN ESKİTMEYE GÜÇ YETİREMEDİĞİ RAMAZAN DAVULCULARI

Yılların eskitmeye güç yetiremediği ramazan davulcuları günümüzde her semtte olmasa da birçok yerde varlığını sürdürüyor.

Haber Giriş Tarihi: 01.04.2024 12:34
Haber Güncellenme Tarihi: 01.04.2024 13:18
Kaynak: Haber Merkezi
YILLARIN ESKİTMEYE GÜÇ YETİREMEDİĞİ RAMAZAN DAVULCULARI

Yılların eskitmeye güç yetiremediği ramazan davulcuları günümüzde her semtte olmasa da birçok yerde varlığını sürdürüyor. Günümüzde gelişen teknolojiyle beraber davulculara gerek kalınmıyor gibi görülse de davulun ve davulcuların yeri bir başkadır.

Ramazan davulcularının tarihi çok eskiye dayanmaktadır. Geçmişte davul sadece sahur vaktinde insanları uyandırmak için çalınmazdı. Farklı amaçlarda da çalınırdı. Baktığımızda, Evliya Çelebi 17. yüzyılda kervansarayların, sur ve şehir kapılarının belirli saatlerde “derbend davulu” ile kapatıldığını aktarmaktadır.

Osmanlı döneminde ramazan davulcuları genellikle bekçiler olurdu. Hatta o dönemin en çok para kazandıran işlerinden biriydi davul çalmak. Öyle ki memurlar yarım gün çalışıp akşam da sokak sokak gezip davul çalarlardı. İnsanları sahura kaldırırken her evin önünde o ev ile alakalı espriyle karışık mani okurlardı. Hastası olan evlere ise camlarının önüne sarı çiçek bırakılırdı. Sarı çiçeği görenler o evde bir hastanın olduğunu bilir ve ona göre davranırlardı.

Pekii hangi maniler okunurdu?

Ramazan davulcularının okuduğu maniler genellikle sekiz heceli dörtlükten oluşan manilerdi. Dörtlükler arasındaki anlam bütünlüğü her zaman korunurdu.

Okunan manilerden:

Hakk’tan bize geldi ihsan

Müşkil işler oldu asan

Bu gecemiz ibtidadır

Ey mah-ı sultan merhaba

Hakk’ın bize ihsanısın

Hem ayların sultanısın

Sen bir saadet kanısın

Ey mah-ı sultan merhaba

Ramazan davulcuları iftar ve teravih arasında davul çaldıkları sokakları dolaşır bahşiş ve hediyelerini toplarlardı. Genelde uçlarına bahşiş bağlanmış bohça, kumaş ve tülbent gibi şeyler hediye edilirdi onlara.

Seleme Deveci

(Paye Haber Editörü)

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.