Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Paye Haber

Paye Haber - Paye Haber haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Paye Haber haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

TEKNE ORUCU NEDİR TEKNE ORUCUNA NASIL NİYET EDİLİR Haber

TEKNE ORUCU NEDİR TEKNE ORUCUNA NASIL NİYET EDİLİR

TEKNE ORUCU NEDİR TEKNE ORUCUNA NASIL NİYET EDİLİR Ramazan ayı geldiğinde büyükler oruç tutmaya başlayınca çocuklarda aile büyüklerine özenerek oruç tutmaya heves ederler. Çocukların orucuna tekne orucu denir. Tekne orucu hakkında bilmemiz gereken çok önemli bilgiler. Mübarek Ramazan ayının feyzinden ve bereketinden nasipdar olmak. Allah’ın emrettiği oruç ibadetini yerine getirmek, aile içinde sahur ve iftardan dolayı çocukların dikkatini çeker. Aile içinde yaşayan çocuklar büyüklerinin bu oruç ibadetine özenerek oruç tutmak isterler. Bununla beraber ebeveynler de çocuklarına oruç ibadetini tanıtmak ve sevdirmek için oruç alışkanlığı kazandırmak isterler. Bu durum da çocuklarına tutacağı oruca tekne orucu denilmiştir. Bilhassa Osmanlı döneminde Tekne orucu kültürü daha yaygın hale gelmiştir. Sahurda çocuklar oruca niyet ederler. Günün ilerleyen saatlerinde yani öğleye doğru orucunu açarak iftar ederler. Bu yarım gün tutulan oruçlara da tekne orucu denir. Tekne orucu sadece çocuklar için değil hasta olanlar ve orucu tutmayan kişiler içinde uygulanmıştır. Çocuklara bu oruç sevincini yaşatmak için, aile büyükleri tuttukları oruca karşılık bazı hediyelerle çocukları mutlu ederler. Tekne orucu tutan çocuklar oruç ibadetini tanımış olurlar. Sadece tekne orucunda değil, bazen bir gün veya birkaç gün tam oruç tutan çocuklara da hediyeler verilir. Tekne Orucuna Nasıl Niyet Edilir Fıkıh kitaplarında ve genel araştırmalarda, tekne orucu farz bir ibadet olmadığı için nasıl niyet edileceği ile ilgili kesin bir bilgi yoktur. Bununla beraber Tekne orucuna niyet de normal oruç niyeti gibi olmasında herhangi bir sakınca yoktur. Çocukların kulluğu öğrenmesi ibadetlerini yapabilmesi için bu tür teşvikler her zaman yapılır. Teravih namazlarında çocukların camiyi şenlendirmesi. Gerek namaz kılmaları ve gerekse oynamaları, cami sevgisini aşılar. İbadet ve kulluk bilincine, birlik ve beraberliğe sebep olur. Camide ibadet etmek sadece çocuklar için değil yetişkinler içinde çok büyük önem arz etmektedir.

RAMAZAN AYINDA OKUNMASI GEREKEN DUALAR Haber

RAMAZAN AYINDA OKUNMASI GEREKEN DUALAR

RAMAZAN AYINDA OKUNMASI GEREKEN DUALAR Rahmet feyiz ve bereketin her yeri kuşattığı bu mübarek ayda okunması gereken bazı duaları sizler için hazırladık. Bu duaları okumaya gayret edelim. Çünkü; Dua ibadetin özüdür. Buyurmuştur Efendimiz (sav) Mübarek üç ayların üçüncüsü olan ve onbir ayı sultanı olan Ramazan ayında Oruç tutulur, Teravih namazları eda edilir ve Mukabeleler tertip edilir. Sahur Vaktinde Sofrada Okunması Gereken Dua SAHUR DUASI Ey Rabbimiz! bize sonsuz nimetler verdin ve bu nimetlerinle yarın tutacağım oruca niyet ediyoruz. Allahım; nimetlerini bol ve bereketli eyle. Senin rızan için tutacağımız orucumuzu dergâhı izzetinde kabul eyle. Beni, anne babamı, ailemi ve bütün mü’minleri bağışla. Amin İFTAR DUASI Ey rahmeti her şeyi kuşatan Rabbimiz Senin rızan için oruç tuttuk sana güvendik sana inandık. Bize verdiğin sonsuz nimetlerinle orucumuzu açıyoruz. Orucumuzu ve ibadetlerimizi kabul eyle. Beni, ailemi ve bütün müslümanları bağışla. Şüphesiz sen merhametlilerin en merhametlisisin. Amin Ramazan ayında Sahur Duası ve İftar dualarının yanı sıra sabah okunacak duaları da okumak gerekir. Bu dualar insanı maddi ve manevi sıkıntılardan kurtarır. Kalbi selim ile tam bir teslimiyet ile edilen duaların kabulüne dair peygamber efendimiz çok hadis-i şerifleri vardır. Dua mü’min silahıdır. Dua ibadetin özüdür. Bu sebeple her zaman duaya ihtiyacımız vardır.

HAT SANATI HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN TERİMLER Haber

HAT SANATI HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN TERİMLER

HAT SANATI HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN TERİMLER Hüsn-i hat sanatını tanımak isteyen ve bu yola gönü veren kişilerin muhakkak bilmesi gereken terimler. Bu terimler terminolojisini bilmek sanatı daha iyi tanımayı ve icra etmeyi sağlar. Bu sebeple bu terimleri sizler için kısaca derledik. Hüsn; kelimesi güzel demektir. Arapça bir kelimedir. Hat: Çizgi anlamına gelmektedir. Gündelik hayatta birçok konuda kullanılır. Hüsn-i Hat: Güzel çizgi anlamına gelir. Sanat açısından da sanat ölçüleriyle yazılmış yazıya hüsn-i hat denir. Hattat: hat sanatını icra eden kişilere denir. Arapça mübalağalı ism-i fail vezninden gelir. İs Mürekkebi: Çam isinden elden edilen ve doğal yollarla hazırlanan geleneksel hat mürekkebine denir. Hokka: içinde ipek ipliğin olduğu bir mürekkep hazırlama kabıdır. Bununla beraber iplik içine mürekkep ve saf su konularak hazırlanır. Kalem hokkaya batırılarak kullanılır. Hokka kullanmanın en önemli etkisi, kalem ucuna yeterli mürekkebi verir ve kağıda düzgün bir şekilde akmasını sağlar. Aherli Kağıt: Geleneksel yöntemlerle hazırlanmış hat kağıdına denir. Aher dediğimiz yumurta akı ve şaptan elde edilen sıvının kağıda sürülmesi ve bazı işlemlerden geçmiş halidir. Hat sanatının en önemli malzemesidir. Meşk: aşk ile yapılan ve sanat derslerindeki eğitime meşk denir. Aşk kelimesinden gelmekte olup hat dersi alan kişiye de ‘’meşk etti’’ tabiri kullanılır. Aklam-ı Sitte: Aklam arapça kalemler anlamına gelir, Sitte ise altı demektir. Aklamı sitte tabiri Altı kalem demektir. Yani en çok kullanılan altı çeşit yazı demektir. Sülüs, Nesih, Rikaa, Tevki, Muhakkak ve Reyhani yazı türlerine verilen isimdir. Sülüs: Üçte bir demektir. Yazının üçte birlik kısmı değişir. Bu sebeple bu yazı çeşidine sülüs ismi verilmiştir. Nesih: Müsvedde notları temiz güzel yazıya geçirince notların hükmü kalktığından dolayı nesih ismi bu yazıya verilmiştir. Bu yazı türü daha çok kitap yazmada kullanıldığı için bu ismi almıştır. Rika: Son Osmanlı hattatlarının icat ettiği yazı türüdür. Hızlı anlamına geldiği gibi bu yazı da süratle yazılır ve buna elverişlidir. Divani: Osmanlı divan kurulunun kararları bu yazı ile yazıldığı için divani ismini almıştır. Bu yazı Osmanlı döneminde sadece resmi beraatlarda kullanılırdı. Aksi durumlarda kullanılması yasaklanmıştır. Talik: Meyilli anlamına gelir. Yazılarda da meyilli yazılara verilen isimdir. İranlı hattatların icat ettiği ve Osmanlı hattatlarının estetik zirveye ulaştırdığı yazıdır. Bambu Kalem: Bambu kamışından elde edilen kaleme verilen isimdir. Sert ve esnek bir yazıya sahip olduğu için hat sanatında kullanılır. Divit: Osmanlı döneminde özellikle kullanılan kaleme verilen isimdir. Bu sadece kalem olmayıp hokka ve kalemin bir olduğu bir kaptır. Yolculukta çok sık kullanılmıştır. Çok farklı örnekleri de vardır. Bu yazımızda en çok kullanılan bu tabirleri sizler için açıkladık. Yorumlarda siz de fikirlerinizi ve paylaşmak istediklerinizi yazabilirsiniz. Hattat İslam Kaya  Paye Haber

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.