Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kalem

Paye Haber - Kalem haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kalem haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

HER SANAT DALINDA ŞEKİL DEĞİŞTİREN AMA AYNI MANAYA GELEN “KALEM” Haber

HER SANAT DALINDA ŞEKİL DEĞİŞTİREN AMA AYNI MANAYA GELEN “KALEM”

Sözlük anlamına bakıldığında yontmak, kısaltmak, kesmek vb gibi anlamlar çıkıyor karşımıza. Kalem yazmak için, çizmek için, boyamak için vs kullanılırken ne kadar rol değişiyor olsa da hep tek bir amaçta buluşuyor; insanlara bir şeyler aktarmak. Kalemin toplumda sanatta, kültürde ve dinde kıymeti çok büyüktür. Öyleki Kur’an-ı Kerim’de Kalem Suresi vardır ve üzerine yemin edilmiştir: “Kaleme ve (yazanların) onunla yazdıklarına andolsun ki” (Kalem Suresi 1-2 ayetler) Geçmişten günümüze kadar ulaşan olaylar hep yazı aracılığıyla yani bir kalemin vesilesiyle bizlere ulaşmıştır. İnsanlar yaşam boyu (kişiden kişiye değişerek) yaşadıklarını, hislerini, duygularını, düşüncelerini yazma, sonrakilere aktarma gereksinimi hissettiklerinden kaynaklı hep bir yazı yazmaya ihtiyaç duymuşlardır. İlk başta mağara duvarlarına kazıyarak, çizerek başlamıştır yazının ve kalemin serüveni. Yazı geliştikçe kalem, kalem geliştikçe üzerine yazılacağı kağıt gelişmiştir. Dönem değiştikçe de kalemin kullanım alanları değişmiştir. Sadece yazı yazma aracı olarak kullanılmaktan çıkıp sanatta, kültürde vb yerlerde de kullanılmaya başlanmıştır. Kalem, hat sanatında kamış kalem/bambu kalem diye adlandırılırken resim sanatında fırça olarak adlandırılıyor. Hat sanatında yazarak insanlara bir şeyler aktarılırken, resim sanatında ise çizerek anlatılır. Kısacası kalem alanına göre şekil değişikliği gösterse de hep aynı amaçta buluşuyor. Hazırlayan: Seleme Deveci – Paye Haber Editörü

KOYUNLARI İŞARETLEYEREK BAŞLAYAN KALEMİN SERÜVENİ Haber

KOYUNLARI İŞARETLEYEREK BAŞLAYAN KALEMİN SERÜVENİ

Kalem kelimesi sözlükte; “Yazı yazmak veya şekil çizmekte kullanılan çeşitli maddelerden ve çeşitli şekillerde yapılmış alet: Kamış kalem, kurşun kalem, dolma kalem, tükenmez kalem.” manasına gelmektedir. Kalemin yazıdan önce icat edildiğini ilk duyduğumda bu bilgi beni biraz şaşırtmıştı. Sonra düşününce aslında çok da şaşılacak bir durum olmadığını anladım. Kaynaklara baktığımızda kalemin tarihte ilk olarak koyunları işaretlemek için kullanıldığını görüyoruz. Kaleme dair ilk taslaklar 1565 yılında İngiltere’de rastlanılmıştır. Bu kalem taslakları grafit kullanılarak elde edilmiştir. Antik Mısır ve Roma’nın da kaleme benzer şeylerin kullandıkları kaynaklarda geçmektedir. Tabii ilk kalem çok gelişmiş bir kalem olmadığından yazı yazarken, bir şeyler çizerken insanları oldukça zorlayan bir yapıdaydı. 1795 yılında günümüzde kullandığımız modern kalem  icat edilmiştir. Modern kalemi icat edenler ise Fransız ressam Nicholas Jacques Conte ve Avusturyalı mimar Josef Hardtmuth’tur. Nicholas insanların kalem ile bir şeyler yazıp çizerken çektikleri zorluklara kayıtsız kalmamış ve kil ile toz grafiti karıştırdıktan sonra fırına atmış ve sonucunda da günümüzde kullanmakta olduğumuz modern kalemi keşfetmiştir. Tabii günümüzde gelişen teknolojiyle beraber bu kadar zorluk çekilmeden makinelerle, fabrikalarda daha rahat bir şekilde üretilmeye devam ediyor. Son olarak kalem ile ilgili Kur’an-ı Kerim’de geçen ayet-i kerimenin tefsirini paylaşarak yazımı bitirmek istiyorum: Oku! Kalemle öğreten, insana bilmediğini bildiren rabbin sonsuz kerem sahibidir. (Alak Suresi 1-5 Ayet Tefsiri, DİB Seleme DEVECİ (Paye Haber Editörü)

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.